Etică și profesionalism în relația cu clientele

By 25 august 2017Lycon

 

Știu că toate avem cliente care ori anulează programările, ori trimit sms pe ultima sută de metri că nu mai pot ajunge, ori pur și simplu nu vin.
Cum reacționăm în aceste situații?
Oricât de frustrant ar fi și oricât de neplăcut, cred că cel mai corect este să păstrăm în minte și să aplicăm continuu ideea ”mă port cu clientele mele așa cum mi-ar placea să se poarte cosmeticiana mea cu mine”. Nu lua situația per ansamblu când analizezi, ci ia fracționat. Nu te gândi ”nu a venit. M-a anunțat prea târziu. Pierd bani. Nu e normal să nu anunțe. Data viitoare voi fi ocupată” etc.
Gandește altfel. Ai o clientă care te anunță pe ultima sută de metri că nu mai poate veni. Ține în frâu primul impuls (care de multe ori aduce reacții negative, inclusiv situația în care clienta nu se mai întoarce pentru serviciile tale) și fi clienta ta. Pune-te în papucii ei și gîndește-te cum ți-ar plăcea ție să îți răspundă cosmeticiana ta.
Clientele nu caută reacții negative, caută înțelegere, amabilitate, profesionalism. Știu că este greu, că în acele momente avem impresia că munca și timpul nostru nu sunt apreciate însă amabilitatea și înțelegerea noastră vor păstra clienta ”aproape”, se va întoarce tot la noi, tot pentru serviciile noastre. Este foarte important ca ele să simtă că au în noi un partener stabil pentru partea de înfrumusețare.
Din propria experiență spun, amabilitatea și profesionalismul ne-au triat clientele. Spre exemplu dacă azi nu vine o clientă și nu anunță, îi mai dăm o șansă, două. Apoi la următoarea programare îi explicăm frumos cum din păcate nu o mai putem programa pentru că la niciuna din dățile anterioare nu s-a prezentat și nici nu a anunțat (sau ceva similar) iar acest lucru ne afectează. Amabil. Profesional. Fără minciuni, fără supărări sau mai ales, fără jigniri. Vorbindu-le frumos, cald și cu profesionalism își dau seama că au greșit și de multe ori ajungem la relația care trebuia să fie de la început, aceea de clientă și profesionist.
Lycon