Istoria epilatului

Egiptul Antic

egiptul antic

 

Se prea poate ca Egipteni să fie înaintașii mai multor ritualuri de frumusețe, dar cel mai mult timp l-au investit în găsirea diferitelor detode de îndepărtare a părului nedorit de pe corp.

Femeile din Egiptul Antic își îndepărtau tot părul de pe corp, inclusiv cel de pe cap,  cu pensete (facute din scoici), piatră ponce sau cu ceară și zahăr în rețete primare.

 

 

 

 

Imperiul Roman

imperiul roman

În perioada Imperiului Roman apare pentru prima dată lipsa părului de pe corp ca un semn al claselor. Bărbații și femeile cu un statut social ridicat foloseau, pentru îndepărtarea părului excesiv, lame de ras confecționate din cremene (piatră dură), creme, pensete sau pietre. De fapt, chiar și părul pubian era considerat ”necivilizat”, motiv pentru care în mare parte din picturile și statuile faimoase din acea perioadă apar reprezentate femei din Grecia fără păr.

 

 

 

Evul Mediu 

evul mediu

Cum Cleopatra a fost un trensetter al vremurilor ei așa a fost și Regina Elisabeta 1 în perioada Evului Mediu. Ea a creat precedentul pentru îndepărtarea părului în rândul femeilor, care au urmat-o în îndepărtarea părului de pe față, dar nu și de pe corp. Moda acestei ere a fost îndepărtarea completă a sprâncenelor și a părului de pe frunte (făcând-o astfel să pară mai înaltă), acest lucru îl făceau cu ulei de nuc sau bandaje înmuiate în amoniac (pe care îl obțineau de la pisicile de companie) și oțet.

 

 

 

Anii 1700

anii 1700

 

A doua jumătate a secolului 18 a inaugurat o metodă mai civilizată de îndepărtare a părului nedorit. În timp ce femeile din Europa și America nu se gândeau prea mult la asta, Jean Jacques Perret, un bărbier francez, a creat în 1760 prima lamă de ras dreaptă, concepută pentru bărbați, care ulterior a ajuns să fie folosită și de câteva femei.

 

 

1800

anii 1800

 

Până în 1844, Dr. Gouraud crease deja prima cremă depilatoare numită Pudre Subtile. La scurt timp după, în 1880, King Camp Gilette a creat primul aparat de ras modern. Totuși, vor trece încă trei decenii până va ajunge pe piață primul aparat de ras special conceput pentru femei.

 

 

 

 

Prima parte a anilor 1900

inceputul anilor 1900

 

În 1915, Gilette a creat primul aparat de ras special conceput pentru femei, numit Milady Decollettee. Tot la începutul anilor 1900 apare și primul anunț publicitar pentru crema depilatoare, în 1907 începe să circule un anunț pentru X-Bazin Depilatory Powder, promițând să îndepărteze ”părul umilitor crescut pe față, gât și brațe”. O decadă mai tărziu va apărea, în premieră, într-o revistă de renume o femeie cu brațele ridicate și fără păr la axilă.

 

 

1940

anii 1940

 

 

După succesul primului aparat electric de ras masculin Remington, apare și versiunea pentru femei în 1940. Apariția nailonului, implicit a dresurilor transparente, fac ca piața în domeniu să cunoască un boom, apar astfel multe produse și tehnici întro perioadă scurtă datorită faptului că femeile își expuneau picioarele mai des.

 

 

 

1950

1950

 

În perioada anilor 1950, ajunge să fie mai larg acceptată ideea de îndepărtare a părului de pe diverse zone ale corpului. Cum multe dintre cremele depilatoare încă iritau pielea, femeile ajung să foloseasca lama de ras pentru picioare, axilă și pensete pentru aranjarea și întreținerea sprâncenelor.

 

 

 

 

1960

1960

 

 

În 1960 își face debutul ceara care se îndepărtează cu benzi, devenind metoda preferată pentru îndepărtarea părului de pe picioare și axilă. Apare și prima metodă de îndepărtare a părului cu laser însă este rapid abandonată datorită efectelor negative ce le avea asupra pielii.

 

 

 

1970

1970

 

 

Deși electroliza este apărută de aproape un secol, devine mult mai sigură și de încredere în anii 1970, odata cu dezvoltarea echipamentelor transistorizate. Tot acestă perioadă cunoaște o renaștere a îndepărtării părului din zona bikinilor, datorată dezvoltării rapide a industriei costumelor de baie.

 

 

1980- prezent

1980-prezent

Din 1980 până în prezent s-au dezvoltat multe tehnici și formule. Femeile au ajuns să foloseasca diferite forme de îndepărtare a părului în rutina lor de înfrumusețare, fie că apelează la pensete, aparate de ras, ceară de epilat sau creme depilatoare, tendința de îndepărtare părului a fost continuă.

Au apărut saloane speciale dedicate epilatului, studiouri special concepute pentru analiza și forma sprâncenelor și centre de electroliză. Noile tehnologii și formule apărute au făcut ca acest domeniu să ajungă în întreaga lume unul dintre cele mai populare din întreg domeniul dedicat frumuseții.

 

 

sursa: www.elle.com